Västervik på 8 timmar

En dagsutflykt till Västervik stad

Västervik är Sveriges bästa sommarstad, tre år på raken till och med! Här finns sevärdheter, aktiviteter och evenemang för alla smaker. 

När du bor på Västervik Resort har du nära till stadskärnan, den ligger bara 3 km bort. Du kan på kort tid ta dig dit med till exempel bil, cykel eller till fots. Här listar vi några av alla upplevelser i Västervik stad. PS. Missa inte våra tips för en heldag på resorten.

Njut av den pittoreska stadskärnan

Att strosa runt i Västervik är en upplevelse i sig. Andas in skärgårdsluften bland pittoreska små gator. Det finns alltid en vacker vy, ett spännande evenemang eller något gott att äta här. Västervik har ett riktigt bra matutbud trots sin ringa storlek! Du väljer själv om du vill shoppa i mysiga lokala butiker eller stora kedjor. För alla kultur- och historieintresserade är det ett måste att ladda ner appen “Västervik Stories”. Det finns tre guidade upplevelser, Kultur, Historia och Street Art (mer om detta i nästa punkt). Avsluta rundvandringen med en fika, lunch eller middag på något av alla fina torg.

Utforska street art

Tack vare gatukonst-festivalen BANK! är Västerviks gator utsmyckade med 45 vackra muralmålningar från världens bästa gatukonstnärer. Och det bästa av allt är att du kan ta del av konsten helt gratis, när som helst! Vi rekommenderar att du går den guidade turen för Street Art med “Västervik Stories”. Men du kommer njuta av fin gatukonst av bara farten när du utforskar stadskärnan.

Små röda stugor med vita knutar
Upplev båtsmansstugorna

Som omväxling mot den moderna gatukonsten finns centralt i staden även båtsmansstugorna. Stugorna, röda med vita knutar, byggdes under 1700-talet som bostäder åt båtsmän aktiva i Tjust båtsmanskompani.

Slappna av eller lek av dig i Stadsparken

Stadsparken, som är en generationspark, erbjuder något för alla åldrar. Bland annat mycket kul för barnen som lekparker, hinderbanor, karuseller och mycket mer. Här finns även plats för vila och picknick samt grillplats. Stadsparken är med andra ord ett bra ställe både för att låta barnen springa av sig lite och fylla på med mer energi. Den är praktiskt belägen ett stenkast både från stadskärnan och hamnen i Västervik.

Många vita ljus som brinner
Lär dig om ljusstöperi

Gränsö Slotts Ljusstöperi är hovleverantör. Verkstaden och butiken ligger i samma lokal, tack vare detta kan du se hur processen går till.

Cykla dressin och åk nostalgitåg

Sträckan mellan Västervik och Hultsfred var den sista smalsmåriga järnvägen som SJ lade ner år 1984. Delar av den gamla järnvägen finns kvar och du har tack vare ideella krafter cykla dressin och åka nostalgitåg längs delar av smalspåret.

Andra upplevelser

En heldag på resorten
Något för alla, på riktigt! Oavsett när på dagen du vill hitta på något finns det mycket att välja mellan. Under sommaren är händer det saker mellan klockan 09-23. Både…
En dag i skärgården
5000 öar, kobbar och skär i Tjust skärgård Västerviks skärgård är fortfarande oförstörd, välmående och har vattenkvalitet i toppklass. Det är lätt att spendera en hel dag här, men du…
Personer som spelar volleyboll på strand
Så får du en perfekt baddag
Bad av alla möjliga slag Västervik Resort, tidigare Lysingsbadet, är sedan länge kända för badupplevelser utöver det vanliga. Här blandas härlig medelhavskänsla med vackra svenska klippor, öar och skär. Att…